Si Comel Bermain :)

Tuesday, 29 May 2012

Orang bencikan kite tanpa sebab?? sah jiwa kacau(sakit mental)


Salam :) singgah lagi kat cini.. Tajuk macam best jer.. korang pernah xalami situasi ade orang bencikan kita tanpa sebab??? mesti pernahkan..Biler terserempak ker,facebook ke, face-to-face atau pun dalam blog,terus diorang xsuke tgk muke kiter.. padahal,kiter xbuat apee pon..teruk betol manusia nie kan??..kadang-kadang kiter yg ok ni pulak dah jadi benci pulak dgn die..sbb perangai die dah berjangkit dgn kiter..huhuhu..Orang yg benci kita tanpa sebab tu bermakna bahawa diorang mengalami SAKIT JIWA(mereng,sengkek akal n lain)~ atau dalam islam nye menyebut PENYAKIT HATI..
Kalau dari segi saintifik, benci tanpa sebab merupakan salah satu tanda yang mengarah kepada DEPRESSION atau tekanan dalam jiwa..



So,inilah cara-cara nak atasi/handle dengan hater ni:
|
|
|
V

“Jangan benci orang yang benci kita”
“Pedulikan orang yang benci kita”
“Become invisible depan orang yang benci kita”
“Buat baik dengan orang yang benci kita??”
“bercakap dengan orang yang benci kita? “
“Balas cara dia layan kita”
“Wat bodo jerk dengan dia”
"Lantak die lah nak benci kiter ke ape ker"
“Sampai bila dia nak benci kita?”
Kekadang orang membenci kita tanpa sebab..hanya dirinya sahaja yg mengetahui kenapa dan perlunya membenci yg mengaitkan diri kita tanpa kita sedari..faktanya ialah 1.niat hasad dengki dalam diri yg membuak-buak,2.cemburu melihat kelebihan dan keistimewaan diri kita,3.tidak menikmati kehidupan dan kelebihan diri sendiri,4.masalah dalam perhubungan keluarga@kawan,5.tidak beriman,6.tidak pernah bahagia,7.sejarah perhubungan dalam hidup,8.tidak berfikiran matang.
So,kepade sesiapa yg rase penyakit ni ade pade mereka,hindarilah..sebelum menjadi tahap yg makin serius dan kritikal..membenci orang tanpa sebab juga amalan yg buruk sebab secara xlangsung hati kita menjadi semakin HITAM dan pahala akan lebih bnyk diberi utk orang yg kiter benci..
(p/s:Fakta ini dipetik dari satu sumber..huhuhu... so,sesiapa yg rase ade bencikan aku tuh,insaflah..hidup ini xsemua sempurna(dan aku bkn baik sgt nak ckp aku sempurna sbb aku sedar diri)...aku ini siapalah insan utk dibenci,kalau xsuka cakap terus terang,dan xperlu update status dlm fb ari2 ckp itu ini,sedangkan biler face-to-face tunduk nak sorok muka dpn aku..kenape?? malu ker(takut aku buke mlut n cerite pasal kisah silam kau)rasenye belum sekejam itu lagi aku,selagi aku blh sabar aku just ignore je..Lu fikirlah sendiri beb!.. assalam..)

❀Dah habis bace...?? Like jer kalau suka!❀

8 3810 Komen Terbaik yo!!!:

nadia farhana said...

orang macam2 ragam :)

Vicke Syarifah said...

muahahahaha!! macam maria elena cakap ~ taking haters lovingly...(http://peliks.blogspot.com/2012/05/taking-haters-lovingly.html)..dah follow kamu...mornixk!!

Nurulee said...

The best way, just ignore haters. Ehee =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/05/award-of-excellence-ceremony.html

seeha said...

siha penah alami situasi ni...kadang2 rasa cam nak cekik2 je dia..tapi apa yg mampu siha buat just bersabar and anggap benda ni sesuatu yg x serius..

wa aQashah said...

betolkan..xfaham kerenah org zaman sekarang ni.. hmm :)

wa aQashah said...

Thanks..hahaha.."lovingly not for hater just for the lover"..btol x??..:)

wa aQashah said...

Betol3..sokong 100%..hehe..ignore je la.. :)

wa aQashah said...

mesti pernah kan rase macm ni..??..So,the best way buat xtahu jer..thanks! hehe :)

Counting Days :)

Daisypath Anniversary tickers